Fotografie

Wat is een boudoir Fotograaf?

Boudoir Fotograaf is een fotografische stijl met intieme, sensuele, romantische en soms erotische beelden van de modellen in een fotostudio, slaapkamer of privé omgeving. Dit is voornamelijk bedoeld voor het privé plezier van de modellen en hun romantische partners. Het onderscheidt zich van glamourfotografie en kunst naaktfotografie doordat het gewoonlijk meer suggestief dan expliciet is in de benadering van naaktheid en seksualiteit. Modellen kenmerkt dat je niet regelmatig worden gemodelleerd en beelden maakt die niet echt bedoeld zijn om door een breed publiek te worden gezien, maar eerder onder controle te blijven van jou als model.

Geschiedenis van boudoir

Het woord boudoir komt van het Franse woord bouder. Bouder betekent mokken of pruilen en werd voornamelijk toegeschreven aan kleedkamers of zitkamers voor vrouwen en privé salons. Naakte vrouwen vormen al sinds 1840 een thema in de fotografie. Vroege erotische fotografie, zoals Franse ansichtkaarten uit de late negentiende eeuw en vroege twintigste eeuw, pin-up vrouwen en de Hollywood cultuur hebben de visuele stijl van boudoir fotografie beïnvloed. Bekende vroege boudoir fotograaf  zijn onder meer Albert Arthur Allen, die gezeten vrouwen fotografeerde tegen een sierlijke achtergrond.

Boudoir tijdens de tweede wereldoorlog

Na de ontbinding van de drooglegging in 1933 en het begin van de Tweede Wereldoorlog begon de Amerikaanse regering propaganda te gebruiken om jonge mannen aan te moedigen voor hun land te vechten. Met de wetenschap dat seks verkoopt, begon het leger pin-up vrouwen te gebruiken op hun rekruteringsposters. Slogans als ‘Ze is het waard om voor te vechten’ of ‘Kom naar huis bij je meisje als een held werden volop gebruikt’. Dit maakte de pin-up vrouw tot een van de meest herkenbare vormen van boudoir en maakte de weg vrij voor het moderne boudoir door de vrouwelijke vorm in reclame te normaliseren. Bekend om haar miljoen euro benen, was actrice Betty Grable het icoon van de pin-up girls in de jaren dertig en veertig. Een van haar beroemdste portretten gemaakt door een boudoir fotograaf werd tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer dan vijf miljoen troepen verspreid.

Boudoir in de moderne tijd

Boudoir fotografie werd populairder met de komst van digitale fotografie. Het werd populair bij vrouwen die een privécollectie van professionele studioportretten wilden maken. Boudoir fotografie dateert uit het midden van de jaren tachtig en wordt gekenmerkt door de empowerment van de vrouwelijke onderwerpen, die nu meestal de directe klanten van de boudoir fotograaf zijn in plaats van ingehuurde modellen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *